Wanneer kun je stoppen met belonen?

….Is een veel gestelde vraag in de lessen. En niet eens bij de lessen voor gevorderde trainers maar eigenlijk stellen mensen deze vraag al vrij snel in de beginners cursussen, wanneer de hondjes nog met net met leren begonnen zijn.

Mijn hond werkt voor mij, toch?

Waarom willen we zo snel stoppen met het belonen van goed gedrag? Het antwoord heeft veel te maken met het menselijk ego. De gangbare opvatting is toch nog steeds dat onze honden naar ons moeten luisteren omdat….nou ja, gewoon omdat wij ‘de baas’ zijn. Daarnaast worden wij ook door verhalen als Lassie en Rin Tin Tin op het verkeerde been gebracht. Honden die lijken alles voor hun baasjes te doen maar waarbij we vergeten dat er meerdere honden getraind worden om deze personages te spelen.

imagesMaar hoe zit het nou echt met dat belonen? Kunnen we helemaal stoppen met belonen? Ja en nee. We kunnen stoppen met het een op een belonen van gedragingen die bekend zijn. Maar is er dan echt geen beloning meer aanwezig? In veel gevallen is de beloning die wij geven in de vorm van voer misschien niet meer aanwezig maar is er wel een beloning in andere vorm aanwezig. Denk bv aan het opengaan van de deur nadat je hond is gaan zitten.

Wanneer we een gedrag willen aanleren werkt dat het beste wanneer we een beloning kunnen bieden die de hond echt wil hebben (Zie blogartikel: Wat is een beloning?). Wanneer je hond het gedrag of een deel van het gedrag laat zien dat je wilt aanleren staat daar een beloning tegenover (click/beloon). Wanneer het gedrag bekend is kun je minder belonen, dat is absoluut waar. Minder belonen kan op verschillende manieren. Je kunt de beloning minder groot maken, de beloning veranderen van voer naar sociale beloning of naar bijvoorbeeld spelbeloning.

Er is altijd wel ergens een beloning te halen!

$(KGrHqFHJDME7zjuDK1TBPCKk-hwB!~~60_35Maar de beloning helemaal weglaten? Bekeken vanuit de hond is er altijd een beloning ergens te halen. Het leven is een reeks van keuzes waarbij er altijd gekozen wordt voor de beste beloning op dat moment. Wanneer wij willen stoppen met belonen verwachten wij dat de hond gedrag gaat laten zien dat wij willen en waarvoor hij dan niet betaald gaat worden. Als voorbeeld een hond die lekker op de hei loopt en het spoor van een konijn tegenkomt. Baasje roept en hond heeft een keus: konijn of baasje die je een aai over je bolletje geeft……Wat zou jij kiezen??

Belonen doe je een hondenleven lang!

Beloningen zijn er altijd in het leven voor onze honden. De truc is te zorgen dat de beloning die jij geeft een dusdanige beloning is dat de hond ervoor kiest, anders zal je hond voor een andere beloning kiezen en dat is vaak niet direct wat wij willen. Belonen doe je mijns inziens een leven lang waarbij de soort beloning kan veranderen in de loop der tijd.

In de workshop Basis Clicker Training van 15 & 29 maart besteden we uitgebreid aandacht aan belonen en wanneer je kunt overstappen op andere beloningen. Er is nog beperkt plaats, dus schrijf je snel in als je meer wilt weten over de ins & outs van clicker training.

Renee_cta

Renee Jonkers, KPA-CTP, CAP-3

Hoi, ik ben Renee en sinds tijden besmet met het clicker training virus! Mijn grootste interesse light in het trainen van sporthonden. Hoe bereid je een hond zo goed mogelijk voor op zijn sportloopbaan, welke basisvaardigheden zijn belangrijk voor een gezonde (lees: blessurevrije) carriere en welke stappen kun jij als baas zetten om je hond wedstrijd/demonstratie klaar te maken. Dit alles gebeurt natuurlijk met behulp van clicker training!

Recente blogberichten van Renee Jonkers, KPA-CTP, CAP-3: