Waar bewaar jij je (voer)beloningen ?

Bij clicker training maken we voornamelijk gebruik van voer als beloning (voor meer informatie: ‘Voerbeloning, wat is lekker?’). Er zijn verschillende soorten voer waar je gebruik van kunt maken maar het belangrijkste is dat je leerling/hond er gek op is.

Verschillende voertjes vragen wel om verschillende manieren van opslag. Ook de locatie waar je traint of de aanwezigheid van anderen kan invloed hebben op hoe je je voer meeneemt of bewaard. Mogelijkheden zijn een trainingstasje, bakjes, zakjes, jaszak of broekzak, de tafel/kast.

Jaszak of broekzak

images-4Voordeel van deze vorm van opslag is dat je de voertjes op je lijf hebt en er snel bij kunt. Op een wandeling is dat handig maar ook wanneer je wilt trainen zonder voer in je handen te hebben kan dit een uitkomst zijn. Droog voer is uitermate geschikt voor in zakken terwijl nat voer minder geschikt is om duidelijke redenen.

Waar je op wilt letten met zakken is dat je de voertjes zowel aan de linker- als rechterkant bewaart om te voorkomen dat je hond structureel naar een bepaalde jas- of broekzak gaat kijken bij de uitvoering van gedrag.

Toegankelijkheid van je voer is bij een broekzak weleens beperkt, bij jaszakken normaal gesproken geen probleem. Waar je wel op wil letten is dat het voer los in de zak zit en niet nog in een plastic zakje ter bescherming van de stof omdat het voer dan weer slecht toegankelijk is.

Trainingstasje

images-6Wil je makkelijk bij je voer kunnen dan is een trainingstasje uitermate geschikt net als bakjes om je voer in te bewaren. Een trainingstasje dat om je middel bevestigd is met een band is handig. Tasjes die je met één hand kunt openen en sluiten hebben de voorkeur boven ritsen omdat deze tasjes open kunnen blijven staan voor goede toegankelijkheid en ook weer makkelijk met één hand dicht gedaan kunnen worden.

Bij tasjes wil je goed opletten dat je hond niet leert dat je alleen maar ‘betaald’ als je het tasje om hebt. Honden zijn meesters in contextueel leren en kunnen dus ook leren dat je alleen maar interessante beloningen hebt wanneer je een tasje om hebt. Dat kan belemmerend werken voor bijvoorbeeld examens of wedstrijden of zelfs alleen de voorbereiding daarvan al. Hier komen we straks op terug.

Plastic zakjes

Plastic zakjes zijn natuurlijk handig voor voer als worst of kaas, vettig en vochtige beloningen die je liever niet in je zak steekt. Helaas zijn zakjes zijn vaak minder handig omdat ze over het algemeen niet goed open blijven en het pakken van voer lastig kan zijn. Ook het kraken van het zakje kan een signaal worden voor je hond, een alternatieve clicker.

Bakjes

voerbeloningenPlastic opslagbakjes voor je beloningen zijn handig. Je kunt ze in de koelkast bewaren als dat nodig is en ze zijn makkelijk neer te zetten op de grond, tafel of stoel. Voer is ook makkelijk toegankelijk wanneer je de bakjes open klaar zet. Je kunt ook verschillende soorten voer makkelijk meenemen op deze manier.

Wanneer je voer in open bakjes neerzet denk er dan aan dat je je hond wel zelfbeheersing aanleert. Het open bakje mag geen signaal zijn voor zelfbediening. Wanneer je in een groep traint laat dan geen open bakjes onbeheerd achter om te voorkomen dat de buurman er met je voer vandoor gaat of dat er onenigheid ontstaat over de voerbakjes.

Valkuilen

De belangrijkste valkuil waar je voor wilt waken is dat de aanwezigheid van voer nodig is om aandacht van je hond te krijgen. Natuurlijk ruiken honden altijd of er voer aanwezig is of niet maar de aanwezigheid van een tasje, zakje of bakje kan noodzakelijk worden voor je hond om aandacht te geven of op een cue te reageren. Denk bijvoorbeeld aan de hond die niet gaat zitten op verzoek maar wanneer je dan alvast je hand naar je jaszak beweegt doet hij het wel. Dat kan natuurlijk gebeuren met jaszakken, zakjes, tassen en bakjes. Vaak gebeurt het onbewust dus let op je eigen reacties.

Een manier om de valkuil te ontwijken is ervoor zorgen dat je tijdens je trainingen de plek van je voer wijzigt. Leg je voertjes regelmatig op tafel of hang je jas iets verderop aan een stoel. Ook een voertasje kun je op een kruk of tafel neerleggen zodat je erheen moet lopen voordat je het voer kunt geven. Variatie is de sleutel tot succes. Wissel af tussen bakjes, zakjes, tasjes en gewoon in je jaszak of in je hand. Op die manier leert je hond dat het niet uitmaakt waar het voer is en hou je de informatie van je ‘click’ zuiver en de kwaliteit van je training optimaal.

Wij zijn helemaal niet nieuwsgierig maar willen graag weten hoe jij je voerbeloningen tijdens een training bewaard. Laat het ons weten door een reactie achter te laten.

Renee_cta

Renee Jonkers, KPA-CTP, CAP-3

Hoi, ik ben Renee en sinds tijden besmet met het clicker training virus! Mijn grootste interesse light in het trainen van sporthonden. Hoe bereid je een hond zo goed mogelijk voor op zijn sportloopbaan, welke basisvaardigheden zijn belangrijk voor een gezonde (lees: blessurevrije) carriere en welke stappen kun jij als baas zetten om je hond wedstrijd/demonstratie klaar te maken. Dit alles gebeurt natuurlijk met behulp van clicker training!

Recente blogberichten van Renee Jonkers, KPA-CTP, CAP-3:

7 reacties op “Waar bewaar jij je (voer)beloningen ?

  1. Ik gebruik bij trainingen een heuptasje met ritsen, maar soms ook alleen jas-of broekzak. Bij het clickeren thuis waarbij ik niet hoef te lopen gebruik ik een bakje. Voor de hele lekkere beloningen (rauwe voertjes of kaasjes) gebruik ik – lach niet – een zakje waarin een sportbeha zat die ik bij de Decathlon heb gekocht. Precies het juiste formaat, en wasbaar. Ik heb er een klein haakje aangemaakt waarmee ik het aan het heuptasje kan hangen. Heel gemakkelijk!

  2. Ik gebruik bakjes, tasjes, jaszakken, broekzakken…maaaarrrr opletten waar ik een bakje neer zet- mijn kater heeft nog geen zelfbeheersing geleerd en is er als de kat er bij als ik met de honden ga trainen en er een bakje op tafel staat. :-)

  3. Ik bewaar mijn beloningen overal in, het ligt er net aan wat ik doe. Bij korte wandelingen zit het in mijn jaszak/broekzak. Bij lange wandelingen zit het in een heuptas samen met mijn waterflessen. Bij de trainingen gebruik ik zowel bakjes als heuptas en mijn jaszakken. Als ik een clickertraining heb dan gebruik ik bakjes, omdat dat voorkomt dat ik te lang door ga met trainen. Dat is een handje voer pakken en dan rust voor mijn hondjes. Maar als ik een training heb waar er gelopen moet worden gebruik ik een heuptasje ( overigens met rits :-) vind ik fijner ) als we gaan sporten dan gaat het weer in de jaszak/broekzak. heuptas gebruik ik ook, omdat ik vaak met rauw voer train en dan is je jaszak/boekzak niet zo prettig 😉

  4. ik zoek nog steeds naar een goed sluitend,handig,licht,wasbaar ,bont(altijd dat zwart brrrr),omhang(met een laaaaaaaaage riem)tasje……

  5. Voertjes heb ik over het algemeen los in mijn jaszakken zitten. Soms wissel ik dit af met bakjes die op tafel staat, afgesloten. :-)
    Nadeel die ik op wedstrijden bij andere ziet van bakjes in de tent, tafel, stoel etc. is dat je soms deze honden na een aantal oefeningen de ring ziet verlaten om zichzelf te belonen. :-)

    • Ik gebruik zelf ook bakjes bij wedstrijden maar heb mijn hond geleerd om alleen uit bakjes te eten als ik zeg dat dat mag! Werkt als een speer. Makkelijker oplossing is natuurlijk het bakje dicht te doen en als ie mag snoepen, samen naar het bakje te rennen en dit te openen. Maar al met al, is dit volgens mij goed te trainen en als een hond de ring verlaat voor een bakje, is dat iets wat je moet gaan trainen 😉

Reacties zijn gesloten.