Hoe ziet een online les van de Clicker Training Academy er eigenlijk uit?

Soms wil je gewoon weten hoe een online cursus eruit ziet voordat je inschrijft. Hoe ziet de (online) leeromgeving eruit? Wat kan ik verwachten als ik me inschrijf voor een cursus. Dat realiseren we ons en om deze reden plaatsen we vandaag de allereerste les uit de TargetFun! cursus online in onze blog. Zodat jullie kunnen zien hoe het er in onze online leeromgeving aan toe gaat. Hoe onze lessen eruit zien en hoe de interactie plaatsvindt. En natuurlijk ook als voorproefje op de nieuwe online cursus TargetFun2 die op 2 juni start….. De aanmelding hiervoor start binnenkort!

Heb je de smaak te pakken gekregen? Schrijf je dan in voor een van onze online cursussen of workshops. Het cursusoverzicht vind je hier. Of abonneer je op onze nieuwsbrief zodat je altijd op de hoogte bent van het allerlaatste nieuws en het meest recente cursusaanbod.

TargetFun les 1: Neustarget (Neus op hand)

Honden gebruiken hun neus dagelijks. Ze lopen hun neus achterna naar zaken die ze interessant vinden of lekker vinden ruiken. Daarom is de neus naar hand target een van de makkelijkste targets om je hond aan te leren. En ook een van de meest veelzijdige targets: voor hondensporten, opvoeding of gave trucjes.

Neus op hand target

We gaan jouw hond leren om met zijn neus jouw hand aan te raken. Een super handig target aangezien je je handen altijd bij je hebt. Hebben jij en je hond nog niet zoveel ervaring met clicker training, dan is dit een prima oefening om mee te starten. De meeste honden vinden contact maken hun baas erg prettig en de neus naar hand target is voor hen dus erg makkelijk.

Met de neus op hand target werk je aan jouw timing en oefen je het gebruik van beide handen in de training. Ook leer je hoe je je vooruitgang kan meten, criteria verhogen en een cue toe te voegen (een woord of handgebaar dat de hond vertelt wat je van hem verwacht). En we gaan ook nog aan de gang met snelheid en oefenen met afleiding.

Verzamel je clicker en beloningen voordat je aan de training begint. Tel een aantal beloningen uit (bijv. 20 kleine beloningen) of neem een kleine hoeveelheid in je hand zodat je training niet te lang gaat duren.

Trainingsplan

  • Houd je hand vlak (ongeveer 5-10 cm) voor de kop van de hond en wacht tot je hond er naar toe gaat bewegen. Click en beloon voor die beweging.
  • Click en beloon als de hond jouw hand aanraakt. Blijf dit herhalen tot je hond een aantal keer achter elkaar jouw uitgestrekte hand aangeraakt heeft (bijv 5-7 keer).
  • Wissel van hand zodat je hond leert je linker- en je rechterhand aan te raken.

  • Houd je hand net naast de kop van je hond en click en beloon als de hond jouw hand aanraakt.
  • Herhaal met je andere hand.
  • Houd je hand net boven de kop van je hond en click en beloon als de hond jouw hand aanraakt.
  • Herhaal met je andere hand.
  • Houd je hand op verschillende plekken ten opzichte van je hond. Click en beloon als hij jouw hand aanraakt.

  • Werk op verschillende locaties in huis zodat je hond leert om de neus op hand target overal uit te voeren.
  • Ga buiten oefenen (varieer en onderhoud het gedrag).

Let op!

Beweeg je hand niet naar de hond toe. Je wilt je hond leren om een object met zijn neus aan te raken. Als je je hand (of een ander target object) in de richting van de hond beweegt, heb je grote kans dat de hond achteruit gaat deinzen in plaats van er naar toe gaat bewegen.

Ga je target niet in het rond bewegen. Kom niet in de verleiding om je hand te gaan bewegen als je hond er niet naar toe komt. Het is beter om je hand even achter je rug te verbergen en dan opnieuw aan te bieden. We willen de hond (nog) niet leren om achter een bewegende hand aan te lopen.

Handig voor ander gedrag!

In een volgende les leer je hoe je dit gedrag kan overzetten op andere targets, zoals plastic dekseltjes, een target stick of een persoon. Dit helpt je om de hond “neus op object” gedrag aan te leren dat handig kan zijn bij activiteiten als behendigheid, therapiewerk of gehoorzaamheid.

De neus op hand target kan ook worden gebruikt voor het aanleren van een goede kom hier, vooral bij honden die wat slechter horen.

Huiswerk voor de komende week: leer je hond de neus op hand target aan. En pas hem toe in verschillende omgevingen, maak het steeds moeilijker! Heb je vragen of opmerkingen over deze oefening, dan kun je deze hieronder plaatsen.

 

Renee_cta

Renee Jonkers, KPA-CTP, CAP-3

Hoi, ik ben Renee en sinds tijden besmet met het clicker training virus! Mijn grootste interesse light in het trainen van sporthonden. Hoe bereid je een hond zo goed mogelijk voor op zijn sportloopbaan, welke basisvaardigheden zijn belangrijk voor een gezonde (lees: blessurevrije) carriere en welke stappen kun jij als baas zetten om je hond wedstrijd/demonstratie klaar te maken. Dit alles gebeurt natuurlijk met behulp van clicker training!

Recente blogberichten van Renee Jonkers, KPA-CTP, CAP-3:

1 reactie op “Hoe ziet een online les van de Clicker Training Academy er eigenlijk uit?

Reacties zijn gesloten.