Op elke straathoek een clicker

clicker_orangeClicker training is al jaren een bekende manier van trainen in hondenland. Clickers kun je bij wijze van spreken op elke straathoek verkrijgen. In de dierenwinkel word er ook weleens aan mensen met een hondenprobleem, een clicker aangeboden ”je moet dit eens proberen”. Hoe ze dan die clicker moeten gebruiken wordt niet uitgelegd, laat staan dat er gesproken wordt over hoe honden leren.

Een goede basis

666808495Wanneer je het boekje ‘Een hond en een dolfijn’ over clicker training hebt gelezen kun je een beeld vormen van wat clicker training is en hoe het werkt. Velen van ons zijn zo begonnen. Aan de hand van het boekje uitproberen op onze honden van toen en ontdekken hoe het werkt, wat de resultaten zijn en wat de impact is op je honden. Allemaal uit dat ene boekje aangelengd met wat zoekwerk in de wetenschappelijke literatuur over operante conditionering.

Kun je leren clicker trainen uit een boekje?

Maar kun je clickertraining nu echt leren uit een boekje? De basis van hoe het werkt absoluut: click = voer/spel…bekrachtiger. Maar hoe zit het met de vaardigheden van het vasthouden van je clicker, voer, lijnvoering? Hoe zit het met de timing? Waar moet je op letten en hoe breek je nou een oefening op in kleine stukjes? En zijn die kleine stukjes voor jouw leerling klein genoeg? Wat moet je doen als je frustratie ziet opbouwen? Hoe kun je de oefening veranderen om het voor jouw leerling begrijpelijker te maken. Allemaal vragen die je door uitproberen en fouten maken kunt beantwoorden. Het risico van die weg zit hem in de ervaring van je leerling.

Omgaan met frustratie

img-BasicCommandsClickerWaneer je leerling teveel gefrustreerd raakt kunnen er verschillende dingen gebeuren die invloed hebben op het gedrag en de manier van leren van je leerling. Te lang doorgaan wanneer frustratie optreedt leidt tot een leerling die de training als verwarrend gaat ervaren wat weer een nadelig effect heeft op de wil om te leren van de leerling. Frustratie kan ook leiden tot ‘gedrag gooien’ of blaffen tijdend training (of tijdens wedstrijden). Dit heeft weer zijn weerslag op de trainer. Ben je nog niet ervaren in het opdelen van gedrag in kleine stapjes dan kan het zijn dat je de leerling de schuld gaat geven: hij is ongeduldig, te druk, hyper, ongehoorzaam. Ook kun je als trainer minder zin krijgen in trainen: minder resultaat is minder plezier?

Verdiep je in leerprincipes en de theorie achter clicker training

Jezelf verdiepen in de leerprincipes is echt een must. Jezelf verdiepen in de theorie achter clicker training is ook een must. Maar nog belangrijker: ervaring opdoen in het opzetten van trainingsplannen. Ervaring opdoen in het splitsen van gedragingen. Ervaring opdoen in het kijken naar je leerling. Niet alleen kijken naar het resultaat maar kijken naar wat de training met je leerling doet. Hoe kun je je leerling beter begeleiden in het process. Wat kun jij als trainer doen om het leren zo leuk mogelijk te maken. Hoe zorg je ervoor dat je leerling WIL blijven leren.

Daar heb je meestal extra ogen voor nodig. Ogen die meekijken naar je eigen techniek, timing en opzet van je training. Ogen die meekijken naar wat de training met je leerling doet. Ogen die je helpen om je trainingssessie te analyseren.

Hoe dan wel?

Clickertraining is te leren uit een boek maar de vaardigheden die je een goede clickertrainer maken leer je wanneer er objectief naar je training wordt gekeken. Dat kan zijn door een trainer te laten meekijken (live of via filmpjes) of door een trainingsmaatje in te schakelen. Filmen van je trainingssessies is ook heel verhelderend. Je ziet dan niet alleen wat je leerling doet maar ook wat jijzelf als trainer doet. Vaardigheden moet je leren, ze moeten groeien. Als het goed is blijf je je vaardigheden ook altijd aanscherpen….mist je bereid bent te kijken en aan te passen waar nodig.

Wil jij jouw clicker training vaardigheden verbeteren?

Op maandag 1 september start de cursus Vangen en Shapen waarin we uitgebreid ingaan op het aanleren van basisvaardigheden van jouw als trainer maar ook bij de hond. Wat moet jij weten om een succesvolle clicker trainer te worden en wat kun je je hond leren om het leren te versnellen? Deze cursus leert het je!

Sam Turner, CAP-2

Sam Turner, CAP2

Hi, Ik ben Sam, een hondenprofessional en clickertrainer in hart en nieren. Clickertraining en honden zijn mijn passies. Naast clickertraining in alle aspecten houd ik me ook bezig met de lichamelijke en mentale ontwikkeling van honden door middel van Balans en Coordinatie training. Ik vind het leuk om via deze blog mijn gedachten te mogen delen met jullie.

Recente blogberichten van Sam Turner, CAP2:

3 reacties op “Op elke straathoek een clicker

  1. Ja, ook workshop met Kay Laurence gevolgd , het boekje CAP1 en 2 gekocht en zelf aan de slag gegaan . Is effectief niet gemakkelijk , je botst op allerlei problemen zoals , wanneer is een gedrag af en kan je het op cue zetten , je moet je slaagpercentage meten met het aantal click/beloning je geeft ,Nou man zelfs dat lukt niet , want als je hond dan niet doet wat je voor ogen hebt en je clikt niet , stap terugkeren in je criteria ? Een ding weet ik zeker als er iets niet klopt is het niet de hond hoor , maar gebrek aan inzicht van de trainer . Toch maar eens overwegen om de cursus te volgen . Het enigste wat mij nog over de streep moet trekken is , ik kan geen videobelden opsturen , want ik ben alleen , ik kan niet trainen en filmen , zodus kan er mij ook niemand corrigeren als ik iets fout doe

    • Hoi Karina,

      Wat wij zelf vaak doen is de camera (telefoon of tablet of echte camera) op een stoel zetten of tegen een stoel op de grond. Camera aanzetten en filmen maar. De filmpjes hoeven voor ons geen bioscoop kwaliteit te zijn als we de click maar horen en de hond zien. Ook kun je evt. een klein statief kopen voor onder je camera en op dit manier aan de slag gaan maar de camera ergens tegen aan zetten werkt ook super. Een aantal van onze filmpjes zijn zo ook opgenomen…..

  2. lijkt me moeilijk hoor…alleen uit een boekje…..ik heb voor ik begon een workshop gedaan ,notabene met kay laurence….maar dat was al te moeilijk want die is zoo goed……ik ben nu met de opvolgers van de honden bezig waar ik ooit mee ben begonnen met clickeren en moet eerlijk zeggen…je word alsmaar zekerder van jezelf en de reaktie van je hond,maar ik denk toch nog heel vaak…..nee,dit heb ik niet goed gedaan..of te laat…..als je het goed doet is het GEWELDIG……maar ja……………………..groetjes mary met ivy en fleur

Reacties zijn gesloten.