Clicker training maakt hyper?

Deze uitspraak horen we de laatste tijd wel vaker. En wanneer we naar de historie van clicker trainen kijken is het niet zo’n hele vreemde uitspraak. Het eerste contact met  clicker training kwam door het boekje ‘Een hond en een dolfijn’ van Karen Pryor. Door dit boekje te lezen en zelf te gaan proberen met mijn eigen hond heb ik mezelf clickertraining eigen gemaakt. Uiteraard zijn daar na het boekje nog workshops aan te pas gekomen maar het allerbegin was het boekje en daar heb ik het toch zo’n 5 jaar me gedaan.

Een stukje clicker training geschiedenis

De eerste periode dat de clicker populair werd was de kennis over clicker nog maar zeer beperkt in Nederland. Onze honden werden nu aan het ‘denken’ gezet, ze moesten zelf zien uit te zoeken wat de bedoeling was. Voor vele honden was dat best een eng idee omdat ze dat gewoonweg niet gewend waren. Als de hond echt pech had kwam hij uit de traditionele training waar eigen initaitief absoluut niet gewenst was. Je kunt je voorstellen dat zo’n hond zich heel ongelukkig voelde wanneer er niets gevraagd werd, wanneer hij het zelf maar moest oplossen. Niets doen was de veilige oplossing want je wilde geen fouten maken.

Door de jaren heen is de kennis van clicktraining enorm toegenomen en ook de manier van honden trainen is voor een heel groot deel ten goede veranderd. Maar nu komen we een ander fenomeen tegen. Positieve trainers die allemaal een eigen manier van trainen hebben. En hun eigen manier is natuurlijk de allerbeste. Tja, ik vind clicker training ook het allerbeste dus kan me er helemaal in vinden. Het nadeel hiervan is echter dat er uitspraken gedaan worden die niet goed onderbouwd zijn of die berusten op onvolledige kennis over een methode.

Veel gehoorde uitspraken over clicker training

Uitspraken die ik vaak hoor over clicker training: “van clickeren wordt je hond hyper” en “clicker trainers gebruiken alleen maar recepten voor trainen, honden zijn robots”. Maar ook: “mensen moeten goed kunnen timen met de clicker en dat kunnen ze gewoon niet”. Over de derde gaan we het een andere keer hebben maar de eerste twee uitspraken wil ik hier graag op in gaan.

Hyper slaat vaak op honden die allerlei gedragingen achter elkaar ‘gooien’ naar hun handler. Je vraagt een zit en je krijgt een zit-af-poot-twist-omrollen…….en dat meerdere keren achter elkaar. Ook zelfbeheersing laat volgens sommigen te wensen over, totaal voer geobserdeerd zonder grenzen wat resulteert in opdringerig gedrag. Ook geen grenzen wat betreft normaal, rustig gedrag in het dagelijks leven wordt soms aan clickertraining toegeschreven. Tja…..wat kan ik hier als clicker trainer nou op zeggen? Is dit specifiek voor honden van clicker trainers?

Valkuilen voor alle positieve trainers!

In mijn beleving moeten alle postieve trainers over deze punten nadenken. Het is zeker niet alleen de ‘clicker training community’ waar je deze valkuilen ziet. Voldoende honden die niet met de clicker zijn getraind bieden te pas en te onpas allerlei gedragingen aan evenals dat die honden geen zelfbeheersing laten zien…..

Hond wacht bij voordeurIn mijn beleving als clickertrainer is er binnen de positief trainende wereld een hele grote valkuil in het opvoeden/trainen zonder duidelijke grenzen. Mijn eigen honden maar ook de honden van cursisten leren dat ze aandacht, voer en spel kunnen verdienen met bepaalde gedragingen maar ze leren ook dat er consequenties verbonden zijn aan bepaalde dingen, er zijn grenzen. We leren honden zelfbeheersing om te wachten bij de deur, auto, spel etc. Dat is een duidelijke begrenzing want hetgeen je wilt komt niet als je je niet beheerst.

Mee eens: wanneer hyper?

Mee eens dat wanneer je clickertraining inzet op een manier waarop je je hond alles zelf laat uitzoeken zonder voldoende feedback en zonder gedragingen goed op cue te zetten, je een hond krijgt die gedragingen naar je toe gooit (een hond zonder stimulus controle). Maar dit gebeurt net zo hard bij een hond die je beloont met voer of spel zonder clicker en met een ‘super’ of ‘braaf’ of ‘goed zo’ en voer/spel. Dat is niet clicker afhankelijk dat is afspraak afhankelijk (afspraak in de vorm van cues voor je hond).

Mee eens: naar de hond kijken!

Mee eens dat je naar de hond moet kijken wanneer je gedrag aanleert….een goede clicker trainer kijkt ook verder dan de trucjes/gedragingen. Zal zeker kijken naar hoe een hond de informatie verwerkt. Is dit alleen bij clicker training zo? Nee denk het niet. Ik denk dat er meer mensen zonder clicker trucjes aanleren. Maar bestaat het problem dan niet? Kijken zij wel naar de hond bij het aanleren? Moeten we ons zorgen maken dat het trucje belangrijker wordt dan de hond? Dit gaat voor alle vlakken van training op zowel positief als negatief en zowel clicker- als niet clicker training.

Verdiep je in de trainingsmethodiek die je gebruikt!

clicker_orange

Ik denk dat het probleem met clickertraining is dat mensen zich niet verdiepen in het goed trainen op zich. Dat er trainers zijn die nog zijn blijven hangen in de clickermanier van 15 jaar geleden toen nog niemand er veel ervaring mee had: laat ze het maar uitzoeken….zucht. De clicker is geen wondermiddel maar slechts een communicatiemiddel net als onze stemmen. Het is een stukje gereedschap. Maar de manier van trainen verschilt wel degelijk. Echte clicker trainers maken een goed trainingsplan, kijken naar de feedback van de hond, stellen hun plannen bij, zorgen ervoor dat de hond een gedrag goed op cue heeft en leren wel degelijk zelfbeheersing aan want er is niet te trainen met de clicker wanneer een hond zich niet kan beheersen bij het zien van voer of spel.

Het gaat er volgens mij niet om dat honden grenzeloos worden door een specifieke manier van trainen maar  dat postieve trainers soms in het geheel vergeten grenzen aan te leren bij hun honden. Dat hoeft niet met een draai om de oren maar dat moet wel met de eerder genoemde consequenties. Het niet aangeven van grenzen leidt tot honden die de weg kwijt raken en honden die steeds harder grenzen gaan proberen te vinden. Ook met clicker training kun je dit prima aanleren zonder dat je je hond als robot benadert of training alleen maar ziet als recept.

En zeg nou eerlijk, iedere trainer heeft toch ‘recepten’ voor het aanleren van gedragingen in zijn hoofd zitten? Hoe keer je de zit aan bij een pup of puber? Hoe doe je dat wanneer optie 1 niet werkt? Juist ja je kijkt verder in je receptenboek.

Mee eens: werken met voertjes

En het werken met veel voertjes? Uh ja dat doen we….maar doen niet veel positieve trainingsmethoden dat? En het gebruik van spel? Dat doen we ook in clickertraining. En het gebruik van sociale beloningen? Ja zelfs dat doen we….wanneer een gedrag beheerst wordt in een veelheid van omstandigheden zullen er geeneens clicks meer aan te pas komen want het gedrag is bekend en naast onderhouden zal voerbeloning niet meer nodig zijn. Door de beloningshistorie van click/voer en stembeloning is de waarde van de sociale beloning ontstaan…..net als in een andere postieve training…..

Geef andere positieve trainingen niet de schuld

Ik snap dat wanneer clickertraining niet goed wordt ingezet dat honden gedragingen gaan vertonen of een onrust vertonen die niet fijn is. Ik snap echter ook dat ik honden krijg aangeboden in lessen die nooit met de clicker in aanraking zijn geweest en die dezelfde issues laten zien……Ik geef alleen niet ‘andere positieve trainingen’ de ‘schuld’, ik kijk naar wat er daadwerkelijk gebeurt: geen grenzen aangeven, geen duidelijkheid en teveel lokken met voer wellicht om iets gedaan te krijgen, onrust van bewegingen en stem……Maar dat is iets dat iedere trainer zijn leerlingen moet leren. Dat er bij de clicker ook nog een handeling met de duim moet worden gedaan is een bijkomstigheid, timing is timing ongeacht welke training je inzet, en grenzen zijn grenzen…bij ieder vorm van training aan te leren op een goede manier en niet iets dat specifiek bij clickertrainers minder goed is dan bij andere trainers.

Sam Turner, CAP-2Sam Turner 

 

 

 

 

 

 

 

Sam Turner, CAP-2

Sam Turner, CAP2

Hi, Ik ben Sam, een hondenprofessional en clickertrainer in hart en nieren. Clickertraining en honden zijn mijn passies. Naast clickertraining in alle aspecten houd ik me ook bezig met de lichamelijke en mentale ontwikkeling van honden door middel van Balans en Coordinatie training. Ik vind het leuk om via deze blog mijn gedachten te mogen delen met jullie.

Recente blogberichten van Sam Turner, CAP2:

2 reacties op “Clicker training maakt hyper?

  1. juist , wat ik ooit van een Belgische gedragstherapeut onthouden heb is ” leer je hond in eerste instantie lezen . Je mag nog honderd “receptjes” hebben , als je niet kan zien welke associaties je hond maakt t.t.z. , als ik dit doe , is dat het gevolg , als je dat niet herkent , kan je blijven in de potten roeren . Dit is een vaardigheid die je als handler moet leren en één van de moeilijkste vind ik . Heb ook interesse voor clickertraining , omdat mijn hond me dikwijls laat zien dat ik iets fout doe en hoe ik moet nadenken over de verschillende stappen als ik iets wil aanleren . Per slot van rekening kan een hond , wat je hem op de “juiste manier aanleert .

  2. Duidelijk verhaal Sam, ga het in mijn lessen gebruiken als onderbouwing!

Reacties zijn gesloten.