Een beloning is maar een beloning…

Stel je de volgende situatie voor: je bent met je hond aan het trainen, bijvoorbeeld volgwerk. Je hond volgt keurig mee en je clickt voor het bereiken van je criteria (laten we zeggen 15 passen volgwerk in de volgpositie). Je pakt je beloning uit je broekzak en dan….

Ja wat doe je dan eigenlijk? Heb jij een zogenaamde beloningsstrategie die er voor zorgt dat je hond het door jou gewenste gedrag optimaal leert?

Wat is een beloningsstrategie?

Beloningen maken een belangrijk onderdeel uit van clicker training. Na iedere click komt immers een beloning. Het loont daarom om goed na te denken over hoe je je beloning inzet tijdens de training. Want een goed geplaatste beloning kan je training versterken, net zoals een slordige beloning je training kan afbreken. Het inzetten van een beloning om het leren te versterken noemen we een beloningsstrategie.

Nu is het mooie dat er geen algemene beloningsstrategie is die voor iedere hond hetzelfde is. Het hangt af van wat jouw hond als een beloning ziet en of die beloning het gedrag versterkt of juist niet. Hieronder volgen vier inzichten die je kunt gebruiken voor de optimale beloningsstrategie.

1. Wat voor beloningen gebruik je?

We hebben het er al eerder over gehad. Een beloning is alleen maar een beloning als je hond dat zo ervaart. Wil je hond niet met jou spelen met een trekspeeltje? Dan kun je dat trekspeeltje ook niet inzetten bij de training. Simpelweg omdat je hond dat speeltje niet als een beloning ziet.  Aan jou dan de schone taak om je hond te leren spelen maar tot die tijd kun je spelen niet als beloning gebruiken en zul je iets anders moeten verzinnen.

2. Locatie en manier van belonen zorgen voor effectieve training

p37-001De plaats van een beloning en de manier waarop je beloont kunnen je training enorm versnellen. Met locatie bedoelen we of de hond dichtbij of juist verder bij je vandaan wordt beloond. In een bepaalde positie of juist niet. Het juist kiezen van een beloningslocatie zorgt ervoor dat de hond de juiste uitgangspositie heeft om het gedrag opnieuw te laten zien, beloont waar de hond was op het moment van de click, beloont een specifieke locatie en traint zo het gewenste gedrag of beloont waar de hond is op het moment van het leveren van de beloning.

Voorbeelden:

 • images-10Trainen van volgwerk: je clickt en beloont in de gewenste volgpositie. Hierdoor heeft de hond meteen een goede uitgangspositie om door te gaan met volgen en maak je de volgpositie een stuk waardevoller waardoor de kans groter is dat je hond vrijwillig in deze positie blijft werken een stuk groter is geworden.
 • Trainen van een neustouch op target. Na de click beloon je op de target. Je beloont zo waar de hond was op het moment van de clickt was en maakt het aanraken van de target bij een volgende herhaling een stuk waarschijnlijker. Ook houdt dit de hond in de buurt van de target in plaats van dat hij naar jou terug komt rennen.
 • Posities op afstand: Na het geven van de click gooi je de beloning achter je hond neer of ren je zelf naar je hond toe om de beloning te geven daar waar de hond het gedrag liet zien. Hierdoor heb je meteen een goede uitgangspositie voor een volgende herhaling, je maakt het bij jou vandaan zijn een stuk leuker want daar komen de beloningen aan vliegen en beloont hem zo voor het geven gedrag op die specifieke locatie.

3. Snelheid van belonen heeft invloed op gedrag

Het maakt uit of je je beloning snel of langzaam aan de hond geeft. Maar hoe weet je dan of je de ideale beloningssnelheid voor jou hond hebt gevonden?

 • Je bent te snel als je hond in de war raakt van jouw bewegingen;
 • Je bent te langzaam als je hond de beloning niet meer koppelt aan het gedrag waarvoor je geclickt hebt.

De ideale snelheid is die waarbij het inzetten van de beloning (de hand die naar je broekzak, tasje of bakje gaat) direct na de click start en de beloning vervolgens in een vloeiende beweging aan de hond wordt gegeven.

 • Wil je meer snelheid in je oefening? Dan kan het lonen om de beloning ook meer snelheid te geven. Of degene die de beloning gaat geven (jij dus!) met meer snelheid te laten bewegen.
 • Wil je juist minder snelheid en opwinding in een oefening? Blijf dan vooral kalm in de manier waarop je je beloning geeft en ben zelf heel erg “zen”.

4. Manieren waarop je kunt belonen

 • Unknown-7Belonen op afstand wordt een stuk makkelijker als je gebruik kunt maken van hulpmiddelen als bijv. een MannersMinder (op afstand bestuurbare beloningsmachine) of je hond leert om na de click naar een beloning te rennen die er al ligt.
 • Belonen in positie. Bijvoorbeeld belonen in volgpositie, in front positie of op een matje. Op deze manier versterk je de voorkeur voor die positie en zal de hond automatisch wachten tot de beloning in die positie wordt afgeleverd. Ook heel handig voor contactvlak training bij behendigheid!
 • De beloning komt naar de hond toe. De hond blijft waar hij is en wacht daar op de beloning die jij komt brengen! Kan gecombineerd worden met belonen in positie, vooral als de hond wat verder is in zijn training.
 • Direct belonen. Je geeft de beloning direct aan de hond zodra het gewenste gedrag is geclickt. Op deze manier versterk je het gedrag wel maar niet zo optimaal als dat je een van de genoemde strategieën erbij gebruikt.

Beloningsstrategie hoort in je trainingsplan

Het moge duidelijk zijn, over beloningen dien je net zo goed na te denken als over je trainingsplan. Sterker, je beloningsstrategie zou onderdeel moeten uitmaken van je trainingsplan. Dus naast een opsomming van de criteria waarvoor je gaat clicken zou je een trainingsplan een korte omschrijving moeten bevatten van je beloningsstrategie (locatie en manier van belonen). Zodat je trainingssessies nog vlotter verlopen dan ze al deden!

Denk jij al na over beloningsstrategieën? Zie je de toegevoegde waarde er van in? En kun je voorbeelden noemen van situaties waarin een beloningsstrategie het leren zou versnellen (of juist niet)? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

 

Renee_cta

Renee Jonkers, KPA-CTP, CAP-3

Hoi, ik ben Renee en sinds tijden besmet met het clicker training virus! Mijn grootste interesse light in het trainen van sporthonden. Hoe bereid je een hond zo goed mogelijk voor op zijn sportloopbaan, welke basisvaardigheden zijn belangrijk voor een gezonde (lees: blessurevrije) carriere en welke stappen kun jij als baas zetten om je hond wedstrijd/demonstratie klaar te maken. Dit alles gebeurt natuurlijk met behulp van clicker training!

Recente blogberichten van Renee Jonkers, KPA-CTP, CAP-3: