Belonen met voer, hoe doe je dat?

Belonen met voer is makkelijk en snel. Tenminste wanneer je de juiste beloning hebt gevonden voor je hond (zie artikel ‘Wat is een beloning nu eigenlijk?’). Maar hoe beloon je nu met voer?

DoperwtenHap, slik, weg!

Belangrijk als je met voer werkt is dat de voertjes makkelijk te eten zijn. Het liefst voertjes die zo klein zijn dat het hap-slik-weg is. Op die manier zorg je ervoor dat de beloning snel op is en dat je hond snel verder kan voor een volgende herhaling van datgeen je aan het oefenen bent. Ongeveer ter grootte van je pinknagel of een erwt is wel een goede afmeting.

Hoe te geven?

Je kunt voer op verschillende manieren geven aan je hond. Rechtstreeks in zijn bek. Deze manier van geven is zeer handig wanneer je je hond in een bepaalde positie wilt houden. Je wilt je hond wel leren dat het voer zachtjes aangepakt kan worden en dat hij er niet naar hoeft te springen, anders houd je geen vingers over!

Voertjes kun je echter ook op de grond gooien voor de hond. Bij oefeningen waar je de hond iets nog een keer wilt laten uitvoeren, is dit de manier om je hond weer in een uitgangspositie te zetten. De hond moet verplaatsen om het voer te pakken en kan dan meteen daarna weer het gedrag laten zien dat je aan het oefenen was.

Verschil tussen lokken en belonen

Voer als beloning inzetten is duidelijk anders dan voer als lokmiddel inzetten. Wanneer je het voertje voor de neus van de hond houdt en daarmee gedrag uitlokt heb je het over lokken. De hond volgt het voertje zodat jij het gedrag of de beweging krijgt die je wilt.

Wanneer je de hond voer geeft nadat hij een bepaald gedrag heeft uitgevoerd (of deel van het gedrag) dan hebben we het over belonen. De hond weet dat het voer er is maar het gedrag dat je wilt stuur je niet met het voertje voor de neus van de hond. De hond biedt of zelf het gedrag aan of voert het gedrag uit nadat je een cue geeft voor dat gedrag. Voer inzetten als beloning zorgt ervoor dat het gedrag dat je beloont vaker vertoond zal worden.

De scheidingslijn tussen lokken en belonen is wel dun. Je vraagt je hond iets te doen, je hond reageert niet meteen en jij pakt een voertje voordat je het weer vraagt. Dit keer reageert je hond wel. Wanneer dit consequent gebeurt is er een patroon ontstaan. Is dat voertje nou een beloning of ben je aan het lokken…. In dit geval is het lokken. Sterker nog je hond is jou aan het trainen: laat eerst maar zien dat je gaat betalen.

BeloningstasjeLet dus altijd goed op want je kunt heel snel in een gewoonte vervallen samen met je hond waarbij je hond niets voor je doet tenzij je het voertje al voor zijn neus hebt. Heb je het niet in je handen dan bestaat de kans dat je hond niet ‘luistert’. Het gebeurt vaak ongemerkt en voordat je het als eigenaar door hebt is er een patroon ontstaan waarbij je altijd voer in je handen moet hebben of je hand in je jaszak of voertasje moet steken om iets gedaan te krijgen.

Voerbeloningen gebruiken om je hond van alles aan te leren is helemaal super maar let op dat je het voer wel goed inzet als beloning.Veel plezier samen!

Dit is het zesde artikel in een reeks over clicker training en belonen. De overige artikelen zijn Waar bewaar jij je beloningen?, Stoppen met belonen, Hoe sluit je een training goed af?, Waarom een clicker?, Wat je clickt is wat je krijgt en Wat is lekker?

Wil je meer leren over clicker training of hoe je de clicker kunt toepassen bij jouw hondentrainingen? Neem dan een kijkje op ons cursusaanbod of schrijf je in voor onze nieuwsbrief (linksboven op deze pagina). Je bent dan als eerste op de hoogte van het nieuwe cursusaanbod!

 

 

Sam Turner, CAP-2

Sam Turner, CAP2

Hi, Ik ben Sam, een hondenprofessional en clickertrainer in hart en nieren. Clickertraining en honden zijn mijn passies. Naast clickertraining in alle aspecten houd ik me ook bezig met de lichamelijke en mentale ontwikkeling van honden door middel van Balans en Coordinatie training. Ik vind het leuk om via deze blog mijn gedachten te mogen delen met jullie.

Recente blogberichten van Sam Turner, CAP2:

2 reacties op “Belonen met voer, hoe doe je dat?

  1. juist de lijn tussen lokken en belonen is heel dun , jaren getraind met lokken ( zonder het te besffen hoor ) .Gevolg voedsel in hand was een “visual cue ” voor de hond om te werken , geen voedsel in handen , geen werk . Hond werd dan maar bestempeld als dwaas en koppig , na het lezen van wat literatuur , inzicht gekregen in mijn eigen fouten . Hond liet mij zien dat ik het hem verkeerd aangeleerd had . Is nu al verbeterd hoor .Reageert al mooi op ” gaan we werken ” oortjes recht , pupillen wijd , aandachtig , dan pas naar het potje met voertje en belonen . Ja, we moeten beiden nog veel leren , maar juist dit is zo leuk . Ik leer wel veel van mijn hond , maar juist dit is nu fun van werken met je hond ,

  2. Goed artikel weer, met name het stukje van lokken en belonen. Daar zit een grote valkuil die bijtijds ontdekt moet worden. Ook als je denkt dat je al wat weet zijn dit goede blogs om alert te blijven. Ik lees het graag en word/blijf zo weer scherp? Bedankt.,
    Groeten, francien

Reacties zijn gesloten.