Belofte maakt schuld!

666808495Na iedere click een beloning geven of niet? De meningen verschillen en dat heeft, volgens ons, alles te maken met de verwarring over beloningsschema’s. Naar aanleiding van seminars van verschillende sprekers wordt je er eigenlijk ook niet veel wijzer van. Zelfs het allereerste boekje over clicker training ‘Een hond en een Dolfijn’ van Karen Pryor kan verwarring veroorzaken afhankelijk van hoe je de tekst interpreteert.

Maar hoe zit het nu eigenlijk?

Bij Clicker Training Academy zijn we van mening dat belofte schuld maakt. De afspraak (belofte) die we maken met onze leerlingen is dat een click de voorspeller is van voer of spel (beloning). Die belofte is het eerste wat we uitleggen aan onze leerlingen. Bij het aanleren van gedrag maken we gebruik van de click om duidelijk te maken wat we willen zien, wat de beloning oplevert.

Je kunt in je training een gedrag sterker maken of verder uitbouwen door de click iets uit te stellen. Daarbij zorg je dat de omstandigheden zo zijn dat je leerling grote kans op succes heeft. Maar betekent het uitstellen van de click ook het uitstellen van de beloning? Nee. Wanneer je de click uitstelt zal je leerling gedrag nog een keer of sterker gaan uitvoeren. Het gedrag wordt dus beter/sterker. Maar na die click volgt dus wel de beloning in de vorm van voer of spel.

Waarom onzekerheid toevoegen?


Wanneer we de click wel geven maar de beloning niet volgt wordt het verwarrend voor de leerling. Wel een click en geen beloning is tegen de regels. Gaat je leerling harder werken na het niet ontvangen van zijn beloning? In eerste instantie misschien wel. Maar wat je leerling leert is dat de click soms wel en soms niet een beloning oplevert. De regels zijn verandert, de voorspelbaarheid is weg. De controleerbaarheid eigenlijk ook want door zijn eigen gedrag heeft de leerling invloed op de trainer (die clickt).

Voorspelbaarheid is belangrijk voor ieder individu. Voorspelbaarheid en controleerbaarheid. Wanneer deze twee dingen er niet zijn ontstaat er stress. Nu hoeft stress niet heel vervelend te zijn maar stress ten gevolge van het verlies van voorspelbaarheid en controleerbaarheid zijn niet prettig. De leerling weet dus niet wanneer wel of geen beloning op  de click volgt. Waarom zou je die onzekerheid toevoegen?

Beloningsschema’s

Click en beloon!Schema’s van beloning, daar zit het hem in, daar gaat het om. Een variable schema van beloning is een schema waarin je af en toe gewenst gedrag beloont. Door niet iedere keer te belonen hou je de leerling ‘gretig’, de leerling zal blijven proberen zijn beloning te verdienen en het gedrag dus vaker of beter laten zien. Voor wat betreft de beloning klopt dit ook. Wanneer je gedrag alleen beloont voor uitzonderlijke uitvoeringen of af en toe om het niet te laten uitdoven dan zal een leerling daar prima gedrag voor vertonen.

Maar een marker (de click) is geen beloning. Een marker is een voorspeller. Die voorspelt de beloning. Door de voorspeller te horen weet de leerling dat hij goed zit en dat de beloning volgt. Valt die voorspellende waarde weg wat voor functie heeft die marker dan nog? Wel of niet? 50/50? 60/40? De waarde valt weg en de effectiviteit van je marker dus ook. Het mooie aan een marker is juist dat je leerling precies weet hoe het zit, het is duidelijk, heldere communicatie.

Variabel belonen doe je pas als het gedrag helemaal af is!

Wil je variabel belonen dan ga gerust je gang. Maar gebruik niet je marker in die gevallen. Variabel belonen hoort bij gedrag dat volledig op cue staat en wat al helemaal af is. Dan heeft het een toegevoegde waarde en dan is de clicker (marker) niet meer nodig. Of als je variable wilt belonen met clicker zorg dan dat je niet clickt wanneer je niet van plan bent het op te volgen met een beloning. Houd de click zuiver en duidelijk, hou je aan de afspraken. Die je hebt gemaakt met je hond. Belofte maakt schuld! Je kunt dat niet ineens omdraaien de ene dag en dan de andere dag weer naar de oude afspraken terugkeren om het een dag later weer te veranderen.

Meer leren?

Wil je meer leren over de ins & outs van clicker training? Schrijf je dan in voor onze cursus Vangen & Shapen die start op maandag 1 september as.  Dit is de eerste cursus uit een reeks waarbij we ingaan op wat wij zien als de basisvaardigheden die iedere clicker training zou moeten beheersen.

Sam Turner, CAP-2

Sam Turner, CAP2

Hi, Ik ben Sam, een hondenprofessional en clickertrainer in hart en nieren. Clickertraining en honden zijn mijn passies. Naast clickertraining in alle aspecten houd ik me ook bezig met de lichamelijke en mentale ontwikkeling van honden door middel van Balans en Coordinatie training. Ik vind het leuk om via deze blog mijn gedachten te mogen delen met jullie.

Recente blogberichten van Sam Turner, CAP2:

1 reactie op “Belofte maakt schuld!

  1. zo logisch eigenlijk…..maar je moet het dus heel konsekwent doen..gewoon….

Reacties zijn gesloten.