Basisvaardigheden voor sneller leren

Over vaardigheden kunnen we het heel lang hebben. Vaardigheden voor de trainer en vaardigheden van de leerling of hond. Vaardigheden voor de trainer hebben we al eerder behandeld. Vandaag hebben we het over vaardigheden van de leerling: degene die getraind wordt.

Volgordes in leren: begin met de basis

skateboarding-dogVaardigheden voor de leerling/hond zijn vaak dingen die niet altijd in ons opkomen wanneer we gedrag gaan aanleren. Vaak gaan we voor leuke, grappige, spannende en moeilijke gedragingen. Gedragingen die in het oog springen. Hoe jong kun je je pup leren om te skateboarden bijvoorbeeld, of hoe snel kun je je hond leren te basketballen.

Op zich is het natuurlijk helemaal top om je leerling van alles te willen aanleren. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Hoe meer je je leerling uitdaagt hoe beter het is. Maar in die uitdagingen zit wel een volgorde. Niet alle gedragingen kun je op alle leeftijden of bij alle niveaus aanbieden. Er is een soort volgorde in aan te houden. Je hebt niveau verschil te vergelijken met hoe wij onze scholen hebben ingedeeld. Je hebt kleuterschool, middelbare school en hoger onderwijs. Die volgorde kunnen sommige indivduen heel snel doorlopen maar nog steeds in de volgorde die logisch is.

Wat zijn basisgedragingen?

imagesOm moeilijker gedragingen aan te leren heb je een basis nodig. Die basis bestaat uit een aantal gedragingen en een klein begin in concepten. Gedragingen die tot de basis behoren? Als je voorbij de opvoeding (leren omgaan met de maatschappij) kijkt dan zijn dat hele simpele gedragingen die de basis leggen voor ongeveer alles. Neus touch, poot touches (twee voorpootjes), target volgen, basis positie aanhouden (blijven), plaats (naar mat sturen), zelfbeheersing, iets vastpakken met bek, lopen met iets in de bek, apporteren naar een hand of bak en minstens 4 gedragingen of lichaamsposites op cue. Gedrag op cue zetten is het allereerste begin van concepten bij honden. Verbale of  lichaamstaal cues zij nu eenmaal niet standaard voor onze honden. Ze zullen moeten leren hoe zoiets werkt. En net als bij mensen hebben niet alle honden dezelfde snelheid in leren of dezelfde talenten. Met de juiste basisvaardigheden kun je vervolgens je hond van alles aanleren.

Train de basis

Leer deze vaardigheden apart aan, zorg dat je pup of jonge hond deze gedragingen begrijpt en dat het concept van cues begrepen wordt. Kan je pup of jonge hond deze vaardigheden eenmaal inzetten op verschillende locaties en onder verschillende omstandigheden dan kun je rustig gaan uitbreiden en het moeilijker maken.

Begin bij het begin en prober niet te snel op universitair niveau te werken. Iedere pup of hond moet de tijd krijgen om de wereld te begrijpen en sommige vraagstukken die wij voorleggen hebben een volwassen lichaam en, nog belangrijker, volwassen hersenen nodig. Een pup of jonge hond is bijvoorbeeld niet toe aan echte concepttraining. Zijn lijf en hersenen zijn nog in ontwikkeling. Geef hem de tijd om te leren leren en geef hem de tijd om te groeien.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het aanleren van basisvaardigheden bij je jonge hond? Snuffel dan eens rond in de cursusomschrijving van de cursus Vangen & Shapen. In deze cursus worden een aantal basisvaardigheden aangeleerd en wordt ook het concept cue’s uitgebreid behandeld.

Sam Turner, CAP-2

Sam Turner, CAP2

Hi, Ik ben Sam, een hondenprofessional en clickertrainer in hart en nieren. Clickertraining en honden zijn mijn passies. Naast clickertraining in alle aspecten houd ik me ook bezig met de lichamelijke en mentale ontwikkeling van honden door middel van Balans en Coordinatie training. Ik vind het leuk om via deze blog mijn gedachten te mogen delen met jullie.

Recente blogberichten van Sam Turner, CAP2: