De 8 geheimen voor perfect volgwerk voor GG, Obedience of DogDance

Mijn hond loopt altijd voor of achter mij tijdens het volgen. Volgen is moeilijk aan te leren.  Kleine honden kun je niet goed leren volgen. Mijn hond heeft geen talent voor volgen. Volgen is saai. Ja, als ik een Border Collie zou hebben, dan had ik perfect volgwerk. Als ik 5 cent kreeg voor iedere keer dat ik een dergelijke stelling hoor over volgwerk, dan zou ik nu rijk zijn. Jammer genoeg voor mij werkt het zo niet.

Iedere hond kan goed leren volgen. Ongeacht grootte of ras. Het klopt dat sommige honden het sneller in de gaten hebben wat de bedoeling is, maar met de juiste trainingsaanpak kun je iedere hond leren volgen. Een voorbeeld van een ras dat je niet vaak ziet in gehoorzaamheid zie je hieronder.

Bryher is nou niet direct het prototype van een hond die je niet vaak in gehoorzaamheid, obedience of dogdance ziet. Het is een terriër, dus ik bedoel maar. En nog een klein hondje ook nog. Toch zie je op dit filmpje een hond(je) dat met veel plezier samen met zijn trainer aan het werk is. Veel lol heeft tijdens het volgen. Dat zie je aan het mooie gangwerk dat hij laat zien op de langere stukjes. Aan het feit dat hij door wil na iedere click en beloning. Bryher weet precies wat er van hem verwacht wordt tijdens het volgen!

Hoe leer je volgen aan?

Volgen kun je zien als twee oefeningen die gecombineerd worden tot wat wij volgwerk noemen. De eerste oefening is het aanleren van de volgpositie (waar bevind de hond zich ten opzichte van de trainer) en de tweede oefening is het gangwerk tijdens het volgen. Je leert ze apart van elkaar aan en voegt ze in een later stadium samen tot het perfecte volgwerk.

Volgpositie

Wat de ideale volgpositie ten opzichte van de trainer is, hangt af van de hondensport die je beoefend. Voor engelse obedience wordt een positie gevraagd die bijna tegen het been van de trainer aan zit. Zou je deze positie bij GG gebruiken, dan wordt het hinderen genoemd, hier wil men graag dat de hond iets verder van je been afloopt. Bij DogDance heb je nog meer vrijheid en mag de hond best ver van je af lopen. Wat al deze sporten echter gemeen hebben, is dat de volgpositie naast de trainer is. Schouderlijn van de hond ter hoogte van de naad van je spijkerbroek. Weet je meteen waarom die naad in een spijkerbroek zit….

Gangwerk

Het is toch helemaal niet belangrijk hoe je hond loopt tijdens het volgen? Als ie maar naast me loopt! Hmmm, dat is niet helemaal waar! Een hond die in draf naast de trainer volgt ziet er een stuk enthousiaster uit dan een hond die naast de trainer in telgang loopt te sukkelen. De manier waarop je hond zijn kop houdt, speelt ook een rol. En dan bedoel ik niet of hij naar je kijkt of niet (dat hangt van jouw sport af) maar of hij zijn kop hoog of laag houdt. Heeft allemaal invloed op de manier waarop je hond loopt. Mijn ideale gangwerk is dat wat de hond laat zien als hij een speeltje of iets anders van je gegapt heeft: staart omhoog en lichtvoetig dansend. La, la, la, la, kijk eens wat ik heb! Engelsen hebben daar een mooie uitdrukking voor: heeling on sunshine.

8 geheimen voor perfect volgwerk

Ook jij kunt je hond perfect volgwerk aanleren. En de hieronder beschreven 8 geheimen voor perfect volgwerk, helpen je daar bij op weg! Pas deze geheimen toe in jouw volgwerk training en je zult zien dat volgen opeens een stuk leuker is geworden!

1. Heb strikte criteria.

Je hond voldoet wel of niet aan die criteria. Hoe kan je hond succesvol zijn als jij niet weet waarvoor je gaat clicken? En geef geen click en beloning als je hond niet aan jouw criteria heeft voldaan. Zelfs niet als hij een aardige poging doet maar het net niet is wat jij wilt. Probeer het opnieuw of verlaag je criteria als het echt te moeilijk is. Maar ga de mislukte poging niet belonen!  Zorg ervoor dat je hond succes kan hebben met datgene dat je aan hem vraagt, maak het niet zo moeilijk dat hij het opgeeft. Als je dit vanaf jongs af aan in de trainingen met je hond toepast, dan leert je hond vanzelf om samen met jou aan de slag te zijn. Goede clicker trainers weten waarvoor ze clicken!

2. Verhoog je criteria snel en systematisch.

Als je te lang blijft hangen op een bepaald niveau zal je hond denken dat dat de gehele oefening is. Dus als je een hele maand bezig bent met het aanleren van drie passen volgwerk dan zal je hond in de war raken als je opeens 5 passen wilt gaan volgen. Door je criteria regelmatig te verhogen, houdt je je hond scherp. Hoe vaak? Bob Bailey zegt dat als je in 80% van je training succes hebt, het tijd wordt om je criteria te verhogen. Prima regel.

3. Click voor gewenst gedrag

volgen hond - clickerClick voor correct gedrag zodra het zich voordoet en beloon je hond in de gewenste positie. Is de koppositie van je hond precies goed, gedurende de tijd die jij wilt? Click dan en beloon in precies dezelfde positie. Wat na de click komt heeft wel degelijk invloed op het gewenste gedrag.

4. Personaliseer jouw training

De training moet bij jouw hond passen en je hond laten denken wat hij moet doen om een beloning te verdienen. Dus als je hond de neiging heeft om achter te blijven bij het volgen, dan is rechts je toverwoord. Rechts, rechtsomkeert, snelle pas of werken op een rechtsom cirkel – allemaal oefening waarbij je je hond leert om te versnellen. Honden die de neiging hebben om voor je te lopen moeten juist een reden krijgen om iets meer achter te blijven. Beloon naar achteren toe, langzame pas, rechtsomkeert met halthouden zijn allemaal prima oefeningen. Let erop dat je schouders in dezelfde richting wijzen als je voeten; niet over je schouders kijken.

5. 100% aandacht

Geef je hond 100% van je aandacht. Het is niet eerlijk om volledige aandacht van je hond te verwachten als jij dit commitment niet terug geeft. Ben interessant en helemaal gefocused op je hond tijdens de training. Jij bent toch ook geneigd om eerder naar iemand te kijken als deze lacht, vriendelijk met je praat en zich voor de volle 100% op jou concentreert? Dat geldt ook voor je hond.

6. Vier een feestje

Geef een feestje als het goed gaat!

Vier samen met je hond een feestje als je hond het beter doet dan jij verwacht.

7. Korte trainingssessies

Houd je trainingssessies kort. Veel leuker voor je hond en minder kans op stress opbouw.

8. Gebruik echte beloningen

Gebruik beloningen waar je hond om geeft. Wil jou hond niet spelen met een tug touw, dan kun je deze ook niet in de training gebruiken. Leer je hond van jongs af aan dat verschillende soorten beloningen na een click kunnen komen: zowel voer als speeltjes. Maar gebruik ze niet eerder in een training tot je zeker weet dat je hond ze ook echt als een beloning ziet.

Volgen=Fun!

Mooi en enthousiast volgwerk is helemaal niet zo moeilijk aan te leren. En hoeft ook helemaal niet saai te zijn! Volgwerk aanleren is een kwestie van goede criteria en zorgen dat je hond succes heeft. Wat dat oplevert? Een hond die enthousiast en met kwispelende staart naast jou volgt omdat hij weet wat je van hem verwacht. Een goede volgpositie heeft en super gangwerk tegelijkertijd. Wil jij dat ook samen met jouw hond? Schrijf je dan in voor de online Volgen=Fun! cursus die start op 2 juni. En voor dat jij het weet heb jij ook een hond die perfect volgt.

 

Renee_cta

Renee Jonkers, KPA-CTP, CAP-3

Hoi, ik ben Renee en sinds tijden besmet met het clicker training virus! Mijn grootste interesse light in het trainen van sporthonden. Hoe bereid je een hond zo goed mogelijk voor op zijn sportloopbaan, welke basisvaardigheden zijn belangrijk voor een gezonde (lees: blessurevrije) carriere en welke stappen kun jij als baas zetten om je hond wedstrijd/demonstratie klaar te maken. Dit alles gebeurt natuurlijk met behulp van clicker training!

Recente blogberichten van Renee Jonkers, KPA-CTP, CAP-3:

3 reacties op “De 8 geheimen voor perfect volgwerk voor GG, Obedience of DogDance

  1. Wat loopt Bryher mooi, Renee! Hij ziet er zooo blij uit! Maar het filmpje roept wel een vraag bij mij op: Ik heb altijd geleerd dat je moet belonen met de hand die het dichtst bij de hond is. Ik zie dat jij met je rechterhand beloont, terwijl Bryher links loopt. Heeft dat een reden?

    • Hoi Helma,
      Dank je wel voor het compliment! Je hebt het goed geleerd hoor, het is veel makkelijker om uit links te belonen dan jezelf zo om te buigen als ik doe. Was ook niet de bedoeling maar omdat ik de beloningen rechts houdt, vindt mijn onbewuste het blijkbaar makkelijker om zo te belonen dan de beloning over te pakken naar links en dan de beloning te geven. Is blijkbaar een iets te vast ingesleten gewoonte….

Reacties zijn gesloten.